Sibianul campion mondial la Kungfu tradițional: ”Ai o singură șansă de a performa cel mai bine”


15 Decembrie 2021 08:44

Sibianul campion mondial la Kungfu tradițional: ”Ai o singură șansă de a performa cel mai bine”

În vreme ce sportul sibian era dominat de știri precum victoria de prestigiu din liga a II-a a echipei de fotbal a Sibiului, iar echipa de baschet – care are și cei mai mulți suporteri din oraș, rămânea fără antrenor după o serie lungă de rezultate proaste în campionat, un tânăr sibian obținea nu mai puțin de paisprezece medalii de aur la diferite concursuri sportive de talie internațională, desfășurate în Europa. Totul s-a petrecut în a doua parte a lunii noiembrie și începutul lunii decembrie și a trecut aproape neobservat în Sibiu.

În vârstă de 21 de ani, Dan Mihai Rădulescu este legitimat la Asociaţia Clubul Sportiv Danla din Sibiu, organizație afiliată la Federația Română de Wushu-Kungfu, la Federația Europeană de Wushu Kungfu EWUF și Federația Internațională de Wushu IWUF.

”Clubul s-a înființat din dorința de promovare la nivel regional, național și internațional a kungfu/wushu-ului ca fiind mai mult decât o formă de autoapărare și anume un sport competițional, precum și din dorința de promovare a orașului Sibiu”, spune Dan Rădulescu, fondatorul Danla. De altfel, fondatorii conduc cu succes și Clubul Sportiv de Wushu-Kungfu din Olanda, Purmerend, club cu rezultate internaționale deosebite.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă Wushu, trebuie să știți că este un sport recunoscut olimpic începând cu 4 februarie 2002. Wushu a fost prezent la JO Berlin 1936, JO Beijing 2008 şi JOT Nanjing 2014, prin turnee demonstrative. De asemenea, sportul acesta a fost inclus pe lista scurtă de a intra la Jocurile Olimpice – Tokyo 2020 și a intrat în programa olimpică pentru Jocurile Olimpice de Tineret – Dakar 2026.

Dacă nu prea aveți contact cu sportul, s-ar putea să-l recunoașteți din filme artstice precum Ip Man, Matrix, Kill Bil sau Enter the Dragon, fiind promovat de actori precum Bruce Lee, Jackie Chan, Gordon Liu și Jet Li. Wushu este denumirea generică pentru toate artele marțiale chinezești, Kung fu însemnând prin definiție stăpânirea înaltei îndemânări, dar se referă adesea la formele tradiționale ale artelor marțiale chinezești.

Foto: Codrin Prisecaru

Revenind la Dan Mihai Rădulescu, sportivul sibian a participat în ultima lună la patru mari competiții, de unde s-a întors cu mai bine de o duzină de medalii de aur.

”Prima competiție de pe listă a fost în Italia la „Concursul internațional Cangzhou Qunying 2021”. Aici am câștigat primele 6 medalii repartizate pe parcursul competiției de două zile. Pe lângă asta, au decis să mă onoreze cu un premiu special pentru contribuția mea la scena Wushu din Italia. Am avut doar o săptămână să mă pregătesc apoi pentru următoarea mea competiție din România. Acesta a fost Campionatul Național de la București unde am mai câștigat trei medalii de aur. La o săptămână după Naționalele din România am avut o competiție la ”Cangzhou Qunying International Gou Shu Cup” din Amsterdam unde am câștigat o medalie de aur și una de argint. Am constatat că la ultima competiție am făcut cea mai bună performanță. Am avut, de asemenea, două săptămâni să mă pregătesc, spre deosebire de cele câteva competiții anterioare. Mi-a luat o săptămână să mă odihnesc și a doua să mă antrenez mai intens. De asemenea, am constatat că desfășurarea competițiilor în sine atât de aproape una de alta mi-a crescut puterea și rezistența. Așa că, după două săptămâni de pregătire, eram gata să concurez ultima mea competiție din 2021 la ”3rd Nordic Open Wushu Championship”. A fost și competiția cu cei mai mulți adversari din categoria mea, ceea ce este întotdeauna o mare inspirație și face competiția mai interesantă. Cu toate acestea, am câștigat ultimele mele patru medalii de aur și un premiu pentru „Cel mai bun campion Wushu Taolu” al acestei competiții în 2021, în Suedia”, a declarat pentru Turnul Sfatului Dan Mihai Rădulescu.

Despre Dan Mihai Rădulescu se poate spune că este unul dintre cei mai buni sportivi din lume la categoria sa, rezultatele din ultimii ani confirmând acest lucru. În 2014, de exemplu, a participat la „Festivalul European al Culturii Shaolin – Londra” și a obținut acolo trei medalii de bronz. După multe antrenamente, i s-a permis pe urmă să participe la „al șaptelea Campionat Mondial Tradițional de Kungfu” din Emeishan, China, în 2017, unde a câștigat primul său titlu mondial de aur în ramura tradițională. În 2018, el a îmbunătățit această performanță la „al 12-lea Festival internațional Shaolin Wushu din Zhengzhou China”, luând acasă patru medalii de aur. 2018 a fost și anul în care Dan a decis să-și extindă lumea kung fu. În acel an și-a început pregătirea în wushu modern și a decis în același an să participe la prima sa competiție modernă din China, după care au urmat multe competiții. În 2019, a concurat la al 15-lea Campionat Mondial de Wushu, plasându-se pe locul 49 cu Chanquan și pe locul 25 cu Jianshu. Dan Mihai nu a încetat niciodată să antreneze ambele forme de kung fu și concurează și astăzi la nivel înalt.

”Este greu de prezis ce va aduce anul viitor. Mă aștept să mă antrenez în continuare și odată ce va avea loc o competiție internațională să particip, oriunde în lume ar fi aceasta. Cu toate acestea, găsesc și nevoia de a-mi dezvolta mai departe cariera de dansator/coregraf. Până acum, combinarea artelor marțiale și a dansului nu a fost o problemă și, atâta timp cât ambele discipline vor funcționa împreună, voi continua să concurez pentru România așa cum am făcut-o până acum”, mai spune Dan Mihai Rădulescu.

În anul care urmează, Dan Mihai Rădulescu și-a propus să concureze la Campionatul național de Wushu, la Moscow Wushu Stars, WKS Czech Open, Open Dutch Wushu Champioships, Campionatul National de Kungfu Tradițional și Campionatele Europene de Wushu-Kungfu, printre altele.

Credit foto principală: Codrin Prisecaru

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uridanla , dan mihai radulescu , kungfu , wushu

Vizualizari: 1631